Hvad betyder anonym ansøgning for forskningen?
Det vrimler med opfindsomhed og skæve idéer i de danske tekniske og naturvidenskabelige forskningsmiljøer. Gennem to år har Villum Fonden bevilget midler under programmet Villum Experiment til forskningseksperimenter på landets universiteter.
I alt er det blevet til 92 bevilliger og 171 mio. kr.
Det særlige ved Villum Experiment er, at ansøger er anonym for bedømmerne for at skærpe fokus på forskningsidéen og lade forskerne tænke frit i forhold til deres hidtidige meritter.
”Det kræver is i maven at fravige sædvanlige bedømmelsestilgange og bevilge midler til projekter – eller forskere – som falder radikalt udenfor normen, men til gengæld indeholder den bedste idé. Derfor glæder det os meget, at forskerne på få år har taget Villum Experiment til sig, og at der er sat gang i mere end 90 eksperimenter. Det viser, at der er behov for den type virkemiddel," siger Villum Fondens forskningsdirektør Thomas Bjørnholm.
Villum Experiment er skabt til de særlige tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter, der udfordrer normen og har potentialet til fundamentalt at ændre den måde, vi tilgår vigtige emner på.
Ansøger er anonym for internationale bedømmerne for at skærpe fokus på forskningsidéen og lade forskerne tænke frit i forhold til deres hidtidige meritter.
Bedømmerne bliver bedt om at lægge vægt på de idéer, de opfatter som reelle nybrud og som har et højt risikomoment i forhold til succes. Hver bedømmer har mulighed for at tildele én ansøgning en ”trumf”; dvs. at der skal særlige argumenter til, hvis fondens bestyrelse vælger ikke at støtte idéen.
Programmet annonceres hvert år i åben konkurrence. Villum Fonden offentliggør opslaget først på året med frist i marts og bevillinger august.
Programmet er åbent for alle forskere uanset nationalitet og kan søges af aktive forskere uanset alder.
Bevillingen er på 1-2 mio. kr. og løber op til to år.
Støtte til dristige idéer?
Nu skal et forskningsprojekt se nærmere på originaliteten af forskningen, sammenlignet med andre forskningsstøtteprogrammer, hvordan forskningen gennemføres og hvad, der kommer ud af den.
”Vi ved først om mange år, om programmet reelt giver plads til nye idéer. Men da Villum Experiment-programmet adskiller sig fra etablerede programmer, er det vigtigt allerede nu at starte dataindsamlingen, så vi om nogle år kan evaluere og undersøge, om det lever op til sit mål om at yde støtte til særligt dristige idéer,” siger Thomas Bjørnholm.
Udover at undersøge programmets formål skal forskningsprojektet også undersøge, om den anonyme ansøgningsproces har betydning for, hvem der modtager bevilling, herunder om der er bias ift. eksempelvis køn. Og om forskere, der har modtaget en bevilling, skiller sig ud fra, hvad man normalt vil forvente i et klassisk peer-review-system.
”Vi vil følge programmet over nogle år, så vi er sikre på, at der er et solidt grundlag at evaluere på. Der kommer derfor ikke et resultat lige med det samme,” siger Thomas Bjørnholm.
Det er Dansk Center for Forskningsanalyse (CFA) på Aarhus Universitet, som står bag forskningsprojektet.
Fonden forventer, at resultatetet af projektet er klar i 2024.
Professor Jesper Wiborg Schneider
Centerleder og professor Carter Walter Bloch