News

Villum Experiment: Risikovillige midler til 52 dristige idéer

Date
Insert related sub-area here

VILLUM FONDEN uddeler 52 bevillinger på i alt 98,5 mio. kr. til dristige tekniske og naturvidenskabelige forskningsidéer, som skal udfordre og få forskerne til at tænke nyt.

Det er tredje gang, at VILLUM FONDEN bevilger midler under programmet Villum Experiment til særligt nytænkende forskningseksperimenter.

Ifølge forskningsdirektør i fonden, Thomas Bjørnholm, handler det om at turde udfordre rammerne.

”Det er den vilde idé, som man måske ikke tør sige højt, som måske udfordrer anerkendt forskning, og som ikke passer ind i de kasser, hvor mange forskningsmidler befinder sig,” siger Thomas Bjørnholm om Villum Experiment-programmet.

Forskerne bag de 52 eksperimenter, der er udvalgt blandt mere end 400 ansøgninger, er alt fra postdocs til professorer.

De er tilknyttet Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet og repræsenterer 16 forskellige nationaliteter.

Få overblik over eksperimenterne herunder.

Programmet er målrettet tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter, der udfordrer normen og har potentialet til fundamentalt at ændre den måde, man tilgår vigtige emner på.

Batterier af rust og luftbobler på indlandsisen

Med et af eksperimenterne vil Wolff-Ragnar Kiebach fra DTU undersøge, om man kan bruge billige, dagligdagsmaterialer som rust og saltvand til at opbevare vedvarende energi. Hvis det lykkes, kan det være kilden til en helt ny batteriteknologi, der kan lagre store mængder elektricitet fra vind og sol.

Og Rikke Louise Meyer fra Aarhus Universitet forfølger en ny hypotese om, at DNA kan lagre peptider og andre små molekyler. Det kan potentielt give helt ny indsigt i, hvordan bakteriesamfund opfører sig og inspiration til at udnytte DNAs mangfoldighed af funktioner på.

Og på indlandsisen lytter Anders Svensson fra Københavns Universitet til luftbobler i isen. Lyden fra bristende bobler kan sige noget om, hvor meget luft der er fanget i isen - og i hvilken højde isen blev dannet. Det vil gøre det muligt at måle ændringerne i højden af indlandsisen gennem de sidste 10.000 år og forstå klimaudviklingen på Grønland meget bedre.

98,5 mio. kr. til 52 dristige idéer 

Om Villum Experiment

Villum Experiment er skabt til de særlige tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter, der udfordrer normen og har potentialet til fundamentalt at ændre den måde, vi tilgår vigtige emner på.

Ansøger er anonym for de internationale bedømmere for at skærpe fokus på forskningsidéen og lade forskerne tænke frit i forhold til deres hidtidige meritter.

Programmet annonceres hvert år i åben konkurrence. VILLUM FONDEN offentliggør opslaget først på året med ansøgningsfrist i marts og bevillinger august.

Bevillingen er på 1-2 mio. kr. og løber i op til to år.

Læs mere om Villum Experiment

Anonym udvælgelse

Og det er ikke kun projekterne, der er eksperimenterende. Forløbet med udvælgelse af eksperimenterne er tænkt anderledes end i typiske forskningsbevillinger. 

Alle ansøgninger kommer igennem en anonym udvælgelsesproces, hvor 20 internationale bedømmere har vurderet forskningsidéen uden mulighed for at skele til forskernes CV og akademiske meritter.

”Der skal være plads til forskere med nye idéer og skæve vinkler - og andre veje til finansiering end gennem den kendte peer review proces. Her kan vi med anonym udvælgelse og højrisikovillige midler bidrage til, at vilde idéer og skæve vinkler bliver testet,” siger Thomas Bjørnholm og fortsætter:

”Det kræver is i maven at fravige sædvanlige bedømmelsestilgange og bevilge midler til projekter – eller forskere – som falder radikalt udenfor normen, men til gengæld indeholder den bedste idé. Det kan sagtens vise sig, at der er forskning i blandt, som ender blindt. Men på den anden side kan der også være den ene vilde idé, som kan forandre verden,” siger Thomas Bjørnholm.

Et eksperiment – også for fonden

VILLUM FONDEN fortsætter med eksperimenterne de næste år og følger samtidig programmet tæt.

”Forskerne siger, at netop den anonyme udvælgelse har givet dem det break de havde brug for, og at de aldrig ville have kunnet komme i gang med deres eksperiment, hvis ikke det var på grund af bevillingen,” siger Thomas Bjørnholm på baggrund af en interviewevaluering, fonden har lavet af de første års uddelinger. 

Fonden har desuden sat gang i en forskningsbaseret evaluering af den nye måde at uddele midler på. Dataindsamlingen er i gang, men resultatet ligger først klar i 2024.

”Vi ved først om mange år, om programmet reelt giver bedre plads til nye idéer gennem den anonyme proces. Men da Villum Experiment-programmet adskiller sig fra etablerede programmer, er det vigtigt allerede nu at starte dataindsamlingen, så vi om nogle år kan evaluere og undersøge, om det lever op til sit mål om at yde støtte til særligt dristige idéer,” siger Thomas Bjørnholm.

Forskning i pludselige klimaændringer 

Fysiker og klimaforsker Peter Ditlevsen forsker i pludselige ændringer i klimaet og er én af de forskere, der tidligere har fået midler gennem Villum Experiment-programmet.

Teknisk og naturvidenskabelig forskning

VIILLUM FONDEN støtter den ypperste tekniske og naturvidenskabelige forskning .

Contact