Unik kunst til Sydhavnsmetroen
27.04.2017
På den kommende metrolinje til Sydhavn i København rykker kunsten ned i selve stationsrummet og bliver en integreret del af arkitekturen. Projektet er finansieret af bevillinger VILLUM FONDEN, Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond.
Når de fem nye metrostationer på Sydhavnslinjen åbner i 2023, kan passagererne for første gang opleve moderne kunst på helt tæt hold nede i de underjordiske stationsrum. De fem nye metrostationer vil adskille sig fra både Cityringen og den eksisterende metro med fuldt integrerede kunstværker, som er skabt specifikt til det enkelte stationsrum.
”Når Sydhavnsmetroen åbner, bliver kunstværkerne et særligt kendetegn for de ca. 43.000 daglige passagerer, der til den tid vil benytte metrostrækningen. Værkerne vil bidrage til fortællingen om en spændende og sammensat bydel i København i rivende udvikling, og de vil formentlig blive en helt ny turistattraktion, som vi også kender det fra metrostationer i store metropoler i udlandet som f.eks. New York, Moskva og Paris”, siger Københavns Overborgmester Frank Jensen i en pressemeddelelse.
Værkerne er blevet en realitet med økonomisk støtte fra VILLUM FONDEN og Det Obelske Familiefond, der hver især har bidraget med 8,5 mio. kroner til realisering af kunstværkerne. Statens Kunstfond har stået for en indledende idékonkurrence med 10 inviterede kunstnere og på den baggrund har udvalgt de fem kunstnere, der skal skabe værkerne til stationerne.
”På de nye metrostationer bliver kunsten kilet ind som et lille tandhjul i metroens enorme maskineri. De markante og originale kunstværker indgår i metrorummene som en kombination af arkitektur og kunst på et højt internationalt niveau, vi ikke har set i denne skala i Danmark i nyere tid. Det er absolut et banebrydende projekt i forhold til at skabe kunst i det offentlige rum på et sted, hvor mennesker mødes, stopper op og haster videre,” siger Søren Taaning, formand for Legatudvalget for Billedkunst, Statens Kunstfond i en pressemeddelelse.
De fem værker – og kunstnerne bag – er alle meget forskellige. Værkerne er desuden udarbejdet til den enkelte metrostation, der derfor vil få sit helt eget udtryk. Nogle steder bliver passagererne mødt af højteknologiske lysinstallationer, megaskulpturer eller mytologiske vægmalerier, mens den andre steder vender helt op og ned på det kendte metrorum eller byder på en rejse ud i verdensrummet.
Statens Kunstfond udpegede sidste år 10 kunstnere til at deltage i en idékonkurrence om at integrere kunst og arkitektur på metrostationerne på Sydhavnslinjen. På baggrund af en præsentation af de forskellige værker blev fem kunstnere endeligt udvalgt af fonden til at udsmykke stationerne.
Om projektet siger VILLUM FONDENs direktør Lars Hansen:
”Det har været både spændende at følge arbejdet med dette projekt, hvor metroens tekniske konstruktion først har inspireret og siden er blevet tænkt sammen med kunstnernes særegne installationer og individuelle udsmykninger af de fem stationer. Det er en anderledes og ny form kunst i det offentlige rum, som vi håber vil glæde Metrolinjens kommende brugere og besøgende.”
• Sydhavnslinjen åbner i 2023 og får fem stationer: Havneholmen, Enghave Brygge, Sluseholmen, Mozarts Plads og Ny Ellebjerg.
• Det ventes, at 15,5 millioner passagerer årligt vil benytte den nye metrolinje.
• Sydhavnslinjen får direkte forbindelse til både Nordhavnslinjen og Cityringen, der åbner i 2019 med 17 nye stationer i brokvartererne, på Frederiksberg og i indre by.
Superflex, Havneholmen:
Superflex udfordrer kunstnerens rolle i samfundet ved at udvikle kunstværker som redskaber med flere anvendelsesperspektiver. De udforsker og forandrer sociale, økonomiske og politiske strukturer ofte med rebelsk humor og vid.
Pernille With Madsen, Enghave Brygge:
Pernille With Madsen kredser i sit arbejde med video, fotografi og installation om vores forestillinger om rumlighed og flade. I hendes værker bliver arkitektoniske strukturer forskudt og opløst i nye rumoplevelser.
Læs mere om værket
René Schmidt, Sluseholmen:
René Schmidt modellerer sine betydningspakkede skulpturer som en meget langsom kommentar til samfundet med inspiration fra både gotikkens formsprog, industrielt design og virtual reality.
Christian Schmidt-Rasmussen, Mozarts Plads:
Christian Schmidt-Rasmussen forener indbyrdes modstridende temperamenter i sine vilde og farveeksplosive malerier: Småborgerlig Sydhavnsromantik vred, anarkistisk samfundskritik og selvironisk satire.
Henrik Plenge Jakobsen, Ny Ellebjerg:
Henrik Plenge Jakobsen forholder sig kritisk til, hvordan politiske, økonomiske og sociale strukturer påvirker vores liv uanset, om han laver performance, skulptur eller installation. Men tilværelsens metafysiske dimensioner trænger sig i stigende grad på.
Få mere information om projektet på Metroselskabets hjemmeside, hvor du også i en video kan møde de fem kunstnere: Superflex, Pernille With Madsen, René Schmidt, Christian Schmidt-Rasmussen og Henrik Plenge Jakobsen.