Dygtige forskere kan levere nyskabende forskning på højeste internationale niveau. Med årlige uddelinger på omkring 600 mio. kr. er Villum Fonden en af Danmarks største bidragsydere til teknisk og naturvidenskabelig forskning. Vi støtter den ypperste forskning med forankring i de danske universiteter og forskningsinstitutioner.
Forskningstalent er lige fordelt på tværs af køn, og det er en fordel for det danske samfund, at forskning bliver udført af en mangfoldig gruppe, som blandt andet inkluderer både kvinder og mænd.
Vores mål er, at kønsfordelingen blandt ansøgere og bevillingsmodtagere inden for vores programmer svarer til fordelingen i den samlede pulje af potentielle ansøgere.
Vi ønsker - i tæt samarbejde med universiteterne - at møde forskerne med tillid, frihed og fleksibilitet, så de kan skabe de mest optimale kreative forskningsmiljøer, hvor nye ideer kan opstå og udvikle sig.
Vores programmer er åbne for alle forskere uanset nationalitet, så længe forskningen er tilknyttet en dansk forskningsinstitution.
Modtager du en bevilling fra Villum Fonden, får du også mulighed for at deltage i målrettede seminarer, workshops, ledelsesforløb og netværk. Læs mere under de forskellige programmer.
Villum Fonden har tilsluttet sig Aftale mellem universiteter og fonde om finansiering af forskningsprojekter. Det betyder, at for opslag publiceret efter aftalens ikrafttræden i juni 2024, dækkes indirekte omkostninger gennem et projekttillæg, der beregnes ud fra antallet af projektfinansierede årsværk i visse videnskabelige stillingskategorier.
For opslag publiceret før aftalens ikrafttræden gælder, at indirekte omkostninger højst må udgøre 15 % af projektets direkte omkostninger.
Det er for hvert enkelt opslag angivet, hvilke retningslinjer for indirekte omkostninger der gælder.
Sundheds- eller veterinærforskning – f.eks. forskning rettet imod mennesker eller dyrs sundhed, deriblandt ernæring, medicin, biomedicin, farmakologi eller forskning inden for diagnostik og metoder inden for undersøgelse og behandling.
Desuden er ansøgere tilknyttet centre, sektioner, enheder og grupper, hvis primære videnskabelige fokus er inden for disse områder (herunder sundhedsvidenskabelige institutter, hospitaler, Kræftens Bekæmpelse, DTU Sundhedsteknologi og SDU Sundhedsteknologi), ikke berettigede til at søge og vil modtage et administrativt afslag.
Vi beder alle ansøgere om at oprette et ORCID.
Vi forventer, at bevillingsmodtagere løbende rapporterer om deres forskning via Researchfish.
Villum Fonden har tilsluttet sig principperne i Den danske kodeks for integritet i forskning. Ansøgninger til Villum Fonden om støtte til forskning er videnskabelige produkter ifølge den danske Lov om videnskabelig uredelighed. Af denne grund beder vi dig ved indsendelsen af din ansøgning bekræfte, at den på fair vis anerkender alle væsentlige intellektuelle bidrag fra andre.
Villum Fonden har nedsat en række arbejdsgrupper og komiteer, som skal medvirke til, at fondens uddelingsaktiviteter sker på et fagligt, solidt og på anden vis mønsterværdigt grundlag. Det er arbejdsgruppernes formål at bistå bestyrelsen med strategiudvikling samt behandling og indstillinger til beslutning angående ansøgninger og projekter inden for fondenes uddelingsområder og formueforvaltningen.
Læs mere om fondens arbejdsgrupper og komiteer, om deres opgaver, governance mv.
På det teknisk og naturvidenskabelige område bidrager Villum Fonden i vid udstrækning til det danske forskningsøkosystem. Vi støtter både de helt unge forskere, der modtager deres første bevilling, men deltager også i store initiativer som oprettelsen af forskningscentre i den absolutte verdenselite.
Men hvordan måler vi effekten af vores bevillinger og forskningens betydning for samfundet? Det kan du læse mere om i vores årlige IMPACT-rapport (kun på engelsk).