News

Helsingør går helt i fisk

Date
Insert related sub-area here

Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri  har sammen med blandt andet Fiskerikajen og WWF, Verdensnaturfonden  modtaget midler fra VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN til at gennemføre et stort projekt til gavn for alle Danmarks kystfiskere. Projektet løber indtil 2019.

Søndag den 28. august lancerer foreningen en dag i fiskens tegn i Helsingør Nordhavn.

Tag familien og vennerne under armen, gå ned på Helsingør Nordhavn.

Fiskekuttere fra Øresund lægger til kaj. Du kan få en snak med din lokale fisker, komme ombord på en fiskekutter og købe frisk fisk med hjem. Også Øresundsakvariet kommer ud på kajen, hvor akvariechef Jens Peder Jeppesen vil fortælle om Øresunds mangfoldige dyre- og planteliv. Man kan se og føle på Øresunds fisk i bassinerne på kajen. Og Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K) kommer ned på havnen og holder åbningstale.

Øresund kaldes af eksperter for Nordens Great Barrier Reef. Øresund er et skoleeksempel på, at erhvervsfiskeri og et rigt dyre- og planteliv ikke nødvendigvis er hinandens modsætninger. Den helt specielle natur, der er i Øresund, kan blomstre fordi, der i Øresund udelukkende fiskes med naturskånsomme fiskeredskaber som f.eks. garn.

Dagen arrangeres af FSK, Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri i samarbejde med VisitNordsjælland, Helsingør Kommune, Nordic Foodworks, Helsingør Havn og Fiskerikajen ApS med støtte fra Region Hovedstaden og Vækstforum via projektet Maritim Turisme. (Fotos venligst udlånt af Skånsomt Kystfiskeri)

Fejring af Øresund

- Vi vil gerne fejre Øresund, fiskeriet og fiskene, og få folk ned på havnen og smage på vores fisk. Og så vil vi gerne sætte fokus på, at det skånsomme kystfiskeri med garn, kan levere frisk fisk i den bedste kvalitet fanget med respekt for havets natur, siger Max Christensen, formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, der ud over at være erhvervsfisker med Øresund som hjemmebane, også er en af arrangørerne bag dagen.

Hvis du er en af dem, der har svært ved at filetere en frisk fisk, kan du på søndag også få hjælp til at filetere den fisk, du har købt ved fiskekutterne. I ”filet-skolen” vil Jesper Redecker Hansen, kok og fiskehandler, guide dig sikkert igennem kunsten at filetere en fisk.

- Jeg går utrolig meget op i den gode kvalitet. Det er alfa omega for mig. Men det er lige så vigtigt, at fisken er fanget på en måde, der ikke ødelægger naturen. Kystfiskere, der fisker naturskånsomt med f.eks. garn, giver mig alt det jeg leder efter som kok og fiskehandler: Den gode kvalitet, den mest friske fisk og en fisk fanget med respekt for naturen, siger Jesper Redecker Hansen, kok og medejer af Fiskerikajen ApS.

Spis fisk fra Øresund

Hvis du bliver sulten, inden du kan nå hjem og tilberede din nyindkøbte fisk, kan du købe retter med Øresundsfisk tilberedt af kokken Rasmus Jonasson, der stiller op på kajen og sørger for, at ingen går sultne hjem. Rasmus Jonasson er tidligere køkkenchef på restaurant Kjøbenhavn, og har været kok i blandt andet Go' morgen Danmark.

Det koster ikke noget at snakke, kigge, spørge, røre ved fisk og gå på filet-skole. Mad, frisk fisk, øl, vand og kaffe kan købes.