22 projekter trækker hverdagen ud i det fri
![Villum Fonden støtter projekter til gavn og glæde for den brede befolkning med særligt fokus på projekter, der bringer dagslys og frisk luft ind i menneskers hverdag og bidrager til et sundt miljø. Foto: iStock / Niklas Storm Blomstrende træer i forårssol med solstråler, der bryder gennem skyerne over en by med gule bygninger.](/sites/default/files/styles/16_9_large_wide/public/node/field_image/iStock-2150713665.jpg?h=1e24ee44&itok=EEbz78U2)
Dagslys og frisk luft er afgørende for både fysisk og mentalsundhed, og har stor betydning for vores velvære og trivsel. For mange børn og voksne i Danmark, foregår store dele af hverdagen dog indendørs. Med Dagslys og frisk luft-puljen ønsker Villum Fonden at rykke traditionelle indendørsaktiviteter udenfor for at give flere mulighed for at tilbringe mere tid og få gode oplevelser under åben himmel.
22 projekter har derfor netop fået støtte til at bringe mere dagslys og frisk luft ind i hverdagen hos både børn og voksne. I alt er der bevilliget omkring 30 millioner kr. til små og større projekter.
Bag projekterne står blandt andet lokale ildsjæle og foreninger, som eksempelvis i Broby, hvor den lokale borgerforening har fået støtte til at etablere en discgolf-bane med fri benyttelse for alle, eller frivilliggruppen i Uldum, der på ugentlig basis vil køre lokale plejehjemsbeboere, der ikke selv kan komme ud, en tur rundt i byen i kørestole.
Også større projekter drevet af organisationer og professionelle aktører har modtaget støtte. Eksempelvis Nationalpark Mols Bjerge, der i samarbejde med Syddjurs Kommune og Danmarks Jægerforbund vil igangsætte et pilotprojekt, der gennem natur-sanseterapi skal være med til styrke mænds mentale og fysiske trivsel.
”Projekterne spænder vidt, men fælles for dem er, at de inviterer hverdagens mange aktiviteter, fællesskaber og samarbejder ud i dagslys og frisk luft, og er med til at skabe gode oplevelser,” siger Signe Staubo Sørensen, programchef, Kultur og Samfund.
I februar 2025 åbner Villum Fonden igen for ansøgninger under Dagslys og frisk luft-puljen. Opslaget vil blive annonceret på Villum Fondens hjemmeside samt Facebook- og LinkedIn-profiler.
Læs mere om de 22 projekter her:
Overdækket terrasse til SFO på Danehofskolen, Nyborg
Projektet gælder overdækning af udendørs terrasse med en simpel tagdækning, der tillader institutionens brugere at benytte uderummet i al slags vej.
Ladcykler til Dagplejere
I hhv. Mårslet og Nørager har to børneinstitutioner fået mulighed for at indkøbe el-cykler, der skal gøre det nemmere at give børn og pædagoger mulighed for at komme på tur i skoven, til vandet eller på opdagelse udendørs i lokalsamfundets natur.
Transformatortårnet ved Østerskoven i Haderslev
Med projektet vil en lokal kunstforening udarbejde og tilbyde lokalhistoriske ”podcast-vandringer”, der bl.a. vil fortælle Øster-skovens og transformatortårnets spændende fortidige historie, der blandt andet foregår under 2.-Verdenskrig.
Discgolfbane
Med projektet vil den lokale borgerforening i Nr. Broby etablere og vedligeholde en lokal discgolf-bane, der skal være gratis og tilgængelig for alle.
Mastesejl til FDF Agedrup
Med projektet vil en lokal spejderforening forlænge de udendørs aktiviteter ved at danne læ og skygge med opsætning af et stort mastesejl på foreningens grund.
Ugens lyspunkt
En gruppe af frivillige i Uldum vil i samarbejde med en lokal forening på ugentlig basis tilbyde at køre de lokale plejehjemsbeboere, der sidder i kørestol, en tur rundt i byen. Beboerne kan ikke ved egen hjælp komme ud, og plejehjemmet har ikke ressourcer til køreturene, så tilbuddet er kærkomment.
NATUR-HUSET - anlæg af Natur og Sanse have
I Grindsted vil en gruppe borgere under foreningen Natur-huset invitere til aktiv brugerinddragelse, oplevelser og samvær, når foreningen sammen anlægger et lokalt udendørs samlingssted i form af en natur- og sansehave på et tidligere tank- og p-pladsareal i midtbyen. Haven anlægges med egnsbestemte blomster og planter, der kan studeres nærmere via QR-koder, så naturen kan indgå i undervisningsbrug eller skabe grundlag for dialog i øvrigt. Haven anlægges med tanke for insekter og biodiversitet, og for brug af mange lokale grupper, store som små.
Udendørsmysteriet
Med projektet udvikler og distribuerer Fox Media Documentaries et analogt udendørsspil for folkeskolens elever i udskolingen – indledningsvis som pilotprojekt på Lolland-Falster. Projektet inviterer til anderledes udendørsleg og indlæring med minimal brug af skærme, og udvikles med tanke for bæredygtigt produktion.
Hel i skoven - naturforløb for mænd
Nationalpark Mols Bjerge, Rønde, i samarbejde med Syddjurs Kommune og Danmarks Jægerforbund, er gået sammen om at udvikle et pilotprojekt, der med afsæt i naturen vil udvikle og afprøve en bæredygtig model for at øge mænds mentale og fysiske trivsel. Gennem et gruppeforløb vil deltagerne blive præsenteret for aktiviteter og øvelser i naturen, med henblik på at arbejde med både mentalitet og fysik, der skal give bedre afsæt til at mestre hverdagen. Projektet har også fokus på, hvordan man når ud til mænd, der mistrives, og efter forløbet, hvordan gruppen hjælpes til at opbygge resiliens ved at fastholde nye gode vaner i naturen - alene og især i fællesskab.
Ud i lys og frisk luft....
På institutionen Nr. Vesterskov i Vendsyssel, Nordjylland, der tilbyder STU, dagtilbud og botilbud for unge med særlige behov, vil man udnytte det store udendørsområde på 2,35 hektar, der fremtidigt skal fungere som oplevelsessted og ramme for alsidige udendørsaktiviteter, undervisning i vedligehold og pasning af dyr med mere. Området stilles ligeledes til rådighed for foreninger, daginstitutioner, skoler m.fl. i lokalsamfundet. Der er i projektet tænkt i biodiversitet og brug af naturlige materialer.
Litterære lydvandringer
Biblioteket i Sønderborg vil samtænke natur, litteratur og vandring for at udvikle et nyt koncept; ”Lydvandring”. Med projektet inviteres lokale forfattere ud i den lokale natur, hvor de skal skrive litteratur på landskabets præmisser, tilpasset specifikke ruter. Der planlægges fem til syv gratis ruter og historier fordelt i Sønderborg Kommune, der bliver gjort tilgængelige for lokale borgere og turister via en app.
Natur møde- og læringsrum for generationer
I projektet samarbejder boligselskabet Domea med Høje Taastrup Kommune og studerende fra Arkitektskolen om etablering af et udendørs opholdsrum i Gadehavekvarteret i Høje Taastrup.
Herunder fælles idéudvikling og design af udendørsarealer, og et overdækket samlingssted i form af et orangeri, der skal understøtte beboerfælleskabet i grønne rammer, der integrerer naturen og understøtter biodiversitet.
Biblioteket under åben himmel
Bevillingen er givet til gentænkning og nyetablering af udendørsarealerne på Dalum Bibliotek, Odense, herunder mulighederne for at invitere byens borgere og bibliotekets brugere til ro, læsning og fordybelse under åben himmel ved blandt andet at omdanne bibliotekets forplads og bagvedliggende have.
Natur-nær natur og teknologiundervisning
Med projektet vil Halsnæs Kommune i samarbejde med Foreningen Ågabets Bevarelse ved Arresø anlægge en naturnær undervisningsbase med henblik på at skabe naturoplevelser og naturforståelse hos børn og unge med fokus på vand – hav, fjord og sø.
Fiskerhuset på Thorø
Københavns Lærerforenings Kolonier vil med projektet rykke lidt af grundskolens undervisning ud af klasselokalerne. Ved at sætte et lille fiskerhus på Thorø ved Assens i stand, etableres en platform for læring og naturundersøgelser for skoleklasser, der er på lejrskole på øen, så læringsmaterialer og grej er lige ved hånden, og således kan danne en inspirerende ramme for elevernes undersøgende tilgang til naturen.
Snogens hvile – et udendørs læringsrum
Ringkøbing-Skjern Kommune vil i samarbejde med Norrøn Arkitekter opføre et mindre udendørs undervisningsrum, der inviterer til aktiv brugerinddragelse, oplevelser og samvær på den jyske hede. Det bæredygtige friluftsundervisningsrum bliver omdrejningspunkt for leg, læring og sundhed i naturen, og sideløbende etableres et mobiliserings- og eventprogram, der forankrer og aktiverer den nye facilitet. Kommunen har afsat midler til en Kultur- og Naturbus, der transporterer kommunens daginstitutioner og skoler ud til faciliteterne i naturen.
Piger sætter legen fri
Henning Larsen Arkitekter, Kbh., i samarbejde med KOMPAN, Esbjerg Kommune og lokale ungdomsorganisationer.
Med projektet udvikles og forankres et trygt og indbydende byrum for lokale teenagere i Esbjerg Midtby ved inddragelse af målgruppen af unge teenagepiger, og deres ønsker til udformning og design. Det nye byrum udvikles med fokus på samvær og leg, og ikke mindst på de unge pigers tryghed ved ophold og brug af byens uderum.
Mere udeliv for fremtidens grønne borgere
Ellevangskolen, Risskov, i samarbejde med AARTs Arkitekter vil med projektet etablere et alsidigt udendørsareal i SFO og skole. Projektet vil inspirere og motivere børn og unge til at bevare og udforske deres nysgerrighed for naturen og verden omkring dem, i rammer, der er etableret med bæredygtige overvejelser om materialer m.m. Målet er at forme fremtidens grønne borgere, så de tidligt får gode muligheder for at arbejde med klima, bæredygtighed og grøn omstilling.
Laboratorie og fællesfaciliteter
Friskolen i Gjerrild, Djursland, vil i samarbejde med Norrøn samtænke udeskole og fritids- og sociale aktiviteter, der inddrager mange brugergrupper, og opfordrer til leg og læring i naturen.
Projektet vedrører opførelse af laboratorium og tilhørende undervisningsfaciliteter i den eksisterende, ældre savværksbygning i friskolens læringshave og læringslund.
ØK's grønne gårdrum
Bevillingen er givet til Øresundskollegiet på Amager, hvor beboer-rådet har udviklet en idé til et nyt udendørs fristed, der samtidig vil blive åbnet for besøg og gennemgang af områdets lokale.
Projektet vil have fokus på biodiversitet og klimatilpasning, og vil, med tanke for både ressourcer og økonomi, anvende så meget af den eksisterende gårdbelægning og beplantning som muligt. Der tilføres blomstrende urter, buske og træer, der kan bidrage til nye habitater og tiltrække nye arter, og man vil også tilstræbe at løse trafikknuder mellem bløde trafikanter ud til cykelstier, legeplads og mellem boligblokke.
Projektet er en videreudvikling af det succesfulde Dagslyskald-projekt fra 2021; "The Social Spine", der omdannede kollegiets golde tagterrasse til en grøn oase og mødested for kollegiets beboere.
Tingstedets fælles hus & have
AKB, Taastrupgaard, Høje-Tåstrup - i samarbejde med arkitekt Gitte Juul, VEGA Landskab, beboere m.fl.
Med projektet etableres en have og et samlende natur- og udendørsrum med aktivitetshus ved den almene borgerforening Taastrupgaard. Udover at skabe et sundt og blivende udendørsrum, binder projektet en lang række samarbejder sammen, der forener og forankrer aktiviteter og socialt samvær i naturen, med fokus på genbrug og bæredygtighed.