Nyheder

126 millioner kroner til at fremme erhvervsuddannelse for Europas digitale og grønne omstilling

Erhvervsuddannelse af høj kvalitet er en nøglefaktor i Europas digitale og grønne omstilling. Derfor har Villum Fonden bevilliget 126 millioner kroner til innovative uddannelsesprojekter i Frankrig og Italien. Målet er at give unge de nødvendige færdigheder til at opbygge et mere bæredygtigt og konkurrencedygtigt samfund samt at støtte inklusionen af udsatte unge.
Dato
Insert related sub-area here

Erhvervsuddannelse er en hjørnesten i Europas rejse mod et grønnere og mere digitalt samfund. “Disse projekter blev udvalgt for deres potentiale til at give unge mennesker essentielle færdigheder og samtidig inspirere dem med selvtillid og ambition til at lede denne transformation,” siger Nicolas Schunck, direktør for uddelingsområdet hos Villum Fonden.

I alt har tretten projekter modtaget finansiering – fra initiativer, der støtter NEETs (unge, der hverken er i uddannelse, beskæftigelse eller træning), til projekter, der sigter mod at udvikle bæredygtige og digitale praksisser inden for uddannelse og træning.

Uddannelse som løftestang for inklusion

Mange af projekterne fokuserer på at støtte sårbare og udsatte unge i at få adgang til uddannelse og opnå en direkte overgang til beskæftigelse.

“At integrere unge i uddannelse og arbejdsmarkedet handler ikke kun om at udstyre dem med tekniske færdigheder. Det kræver også, at vi styrker deres selvtillid og udvikler vigtige bløde kompetencer. De udvalgte projekter vil afprøve forskellige tilgange, der er skræddersyet til specifikke målgrupper, og skabe værdifuld indsigt i effektive metoder og aktiviteter,” siger Nicolas Schunck.

For eksempel vil Ecole Gustave i Frankrig åbne tre nye campusser i Paris, Lyon og Marseille, som vil være dedikeret til at uddanne unge i energirenovering. Campusserne vil henvende sig til unge, der er droppet ud af det traditionelle skolesystem, og de vil blive trænet i færdigheder som energieffektivitet, økobyggeri og forståelse af miljøstandarder.

“Denne indsats er en del af en bredere strategi for at imødekomme den kritiske mangel på kvalificerede arbejdere inden for disse højefterspurgte fag. Med bevillingen fra Villum Fonden kan vi forfølge denne strategi og give unge, der har forladt det traditionelle skolesystem, en ny chance for uddannelse,” siger Marie Blaise, medstifter og direktør for Ecole Gustave.

I Italien fokuserer flere projekter på regionerne Sicilien og Apulien og benytter innovative tilgange til at tackle udfordringer med skolefrafald og socioøkonomiske forhold. Initiativerne har til formål at reducere uddannelsesmæssige og sociale uligheder ved at motivere og udstyre unge med de færdigheder, der skal til for at skabe en bedre fremtid.

Et eksempel er RiseVET-projektet, organiseret af CEIPES ETS (International Centre for the Promotion of Education and Development). Denne nonprofitorganisation, der er baseret i Palermo, arbejder på at forbedre de studerendes færdigheder og forhindre skolefrafald gennem engagerende og innovative undervisningsmetoder i tæt samarbejde med lokalsamfundet og myndighederne.

“Bevillingen fra Villum Fonden vil gøre det muligt for os at etablere tre nye undervisningslaboratorier – RiseLabs – på nøje udvalgte erhvervsskoler i Sicilien. Det vil i væsentlig grad styrke vores indsats for at forebygge skolefrafald og forbedre uddannelsesmulighederne for de unge i regionen,” siger Musa Kirkar, direktør for CEIPES ETS.

“Ved at finansiere innovative og inkluderende uddannelsesprogrammer i regioner med udviklingspotentiale ønsker vi at støtte et stærkt europæisk fællesskab, hvor unge europæere er rustet til at møde fremtidens udfordringer,” siger Nicolas Schunck.

Projekterne finansieres gennem Villum Fondens uddelingsområde Unge og uddannelse i Europa.

Om Villum Fondens uddelingsområde Unge og uddanelse i Europa

Villum Fondens uddelingsområde Unge og uddanelse i Europa har til formål at styrke unge europæeres evne til at imødekomme fremtidens udfordringer. Målet er at støtte udviklingen af unges færdigheder til det skiftende arbejdsmarked med særligt fokus på den grønne og digitale omstilling. Der lægges særlig vægt på at sikre, at sårbare unge også får den nødvendige støtte til at deltage aktivt i samfundet og blive selvstændige borgere.

I lige år støtter fonden projekter i Frankrig og Italien, mens der i ulige år gives støtte til projekter i Tjekkiet, Ungarn, Polen og Slovakiet.

De næste ansøgningsrunder i Frankrig og Italien åbner i september 2025 med ansøgningsfrister i 2026.

Læs mere om uddelingsområdet Unge og uddannelse i Europa

Læs mere om de støttede projekter her (på engelsk):