Vær velkommen Villum Young Investigators 2022
Villum Young Investigator-programmet har fokus på at tiltrække og fastholde dygtige yngre danske og udenlandske forskere på danske universiteter. Målet er at understøtte universiteternes udvikling af internationale forskningsmiljøer på højt niveau.
VILLUM FONDEN åbner for ansøgninger til programmet den 6. april 2022. Læs mere om programmet
”Det er glædeligt at disse unge forskere nu får mulighed for at udvikle deres egne imponerende ideer. Mange bakkes op af deres værtsinstitutter med solide karrieremuligheder. Det tegner godt for dansk forskning,” siger Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i VILLUM FONDEN.
Villum Young Investigator programmet er målrettet fremtidens forskerstjerner. Modtagerne er danske og udenlandske forskere tilknyttet en dansk forskningsinstitution. I programmet får de mulighed for at indgå i et forskerfællesskab med netværk og seminarer om blandt andet forskningsledelse.
VILLUM FONDEN bevilgede midler under programmet for første gang i 2012 og har siden dengang støttet i alt 200 yngre forskertalenter med en samlet bevillingssum på over 1,4 mia. kr.
Med bevillinger på mellem seks og otte mio. kr. er årets 16 Villum Young Investigators klar til at bidrage til den tekniske og naturvidenskabelige forskning og sætte deres præg på fremtiden. Fælles for forskerne er tårnhøje ambitioner og forskningsområder, der kan være svært forståelige. Deres blik er rettet mod alt fra stort til småt på jorden og i universet – fra jordlignende planeter til mikroskopiske luftbårne partikler (aerosoler).
Et forskningsprojekt dykker under havoverfladen for at finde genomisk indsigt i den evolutionære udvikling hos søheste, rørfisk og havdrager. Et andet bliver på jorden for at udvikle bio-inspireret multifunktionelt bygningskomposit, der kombinerer beton med såkaldt ’selv-sansende’ materialer, så betonen kan kommunikere sin tilstand i realtid.
NåleøjetVILLUM FONDEN modtog 123 ansøgninger til programmet. Kønsfordelingen blandt ansøgerne er 80 procent mænd og 20 procent kvinder, mens den blandt bevillingsmodtagerne er 75 procent mænd og 25 procent kvinder.
De 16 forskere, der er kommet igennem nåleøjet, har været igennem en proces med faglig bedømmelse og interview med fondens videnskabelige komité samt endelig godkendelse i fondens bestyrelse.
De nye Villum Young Investigators fordeler sig på fire danske universiteter; Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Århus Universitet og Syddansk Universitet.
De 16 Villum Young Investigators bliver fejret den 4. maj 2022 i forbindelse med VILLUM FONDENs uddeling af Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig forskning. Årslegatet bliver normalt uddelt på fondens stifter Villum Kann Rasmussens (1909-93) fødselsdag den 23. januar, men selve arrangementet er rykket pga. den aktuelle corona-situation.
Forskerportrætter, -collage samt videoklip må bruges i forbindelse med omtale af Villum Young Investigator programmet:
Download pressefotos og videoklip med Villum Young Investigators 2022.