Med ny bevilling skal EuroSkills 2025 styrke diversiteten i erhvervsuddannelserne i Europa
Elektrikere, møbelsnedkere, frisører, tjenere, mekanikere, social- og sundhedsassistenter, blomsterdekoratører, smede og kosmetikere. Det er blot nogle af de elever fra i alt 38 fag, der i september 2025 skal deltage i det officielle europamesterskab for unge faglærte under 25 år, det såkaldte Euroskills Herning 2025.
For første gang nogensinde er Danmark vært for mesterskabet, og knap 600 unge fagatleter faglige atleter fra 32 lande skal tørne sammen i Herning, godt hjulpet af en lang række frivillige, delegerede og selvfølgelig dommere og fagfolk. Arrangørerne forventer op mod 100.000 tilskuere i løbet af de tre dage, konkurrencen varer.
En fagfest som denne kræver en solid økonomi, og den bidrager Villum Fonden nu til med en bevilling på 17 mio. kr. Bevillingen går til EuroSkills 2025, der i 2025 har særligt fokus på den grønne omstilling, i samarbejde med Divérs, der arbejder for lige muligheder for alle. Og har herunder et centralt fokus på at løfte diversiteten i de teknisk faglærte fag. For fonden er begge temaer vigtige at bringe på banen i netop en europæisk sammenhæng, fortæller programdirektør Agi Csonka:
“EuroSkills Herning 2025 bidrager til at styrke interessen for erhvervsuddannelserne, og det grønne fokus ligger rigtig godt til Villum Fonden. Vi glæder os over at kunne bidrage til, at unge faglærte bliver frontløbere i den grønne omstilling, og med det særlige fokus på diversitet understøtter vi også, at endnu flere vælger en erhvervsuddannelse. Det har vi gavn af, både i Danmark og i Europa.”
For EuroSkills 2025 er bevillingen særdeles gode nyheder, fortæller bestyrelsesformand Poul Nyrup Rasmussen:
”Villum Fondens flotte bevilling gør mig ekstra stolt, fordi den giver os mulighed for både at afvikle en begivenhed i verdensklasse og i samarbejdet med Divérs sætte fokus på diversitet i de faglærte uddannelser og brancher før og under eventet.”
Europæiske netværk
Divérs arbejder for at skabe lige muligheder for alle og har siden 2018 drevet kerneprojeket Boss Ladies. som arbejder for at flere kvinder skal vælge de tekniske erhvervsuddannelser, hvor kvinder fortsat er underrepræsenteret. I samarbejde med Euroskills 2025 bygger Divérs videre på deres metoder fra Boss Ladies-projektet. Derfor skal der med bevillingen etableres et europæisk netværk med ti kvindelige atleter fra de teknisk faglærte fag, der skal være rollemodeller for unge kvinder i deres hjemlande. Sammen med en række udvalgte Boss Ladies vil Divérs under eventet sætte spot på diversiteten gennem talrige arrangementer både I MCH Messecenter Herning og i Skills Village (Lalandia), hvor fagatleterne bor under eventet. Samtidig vil Divérs bruge eventet til at etablere et internationalt samarbejde om diversitetsdagsordenen, der kan fortsætte, når gæsterne er draget hjem.
”Bevillingen fra Villum Fonden giver os i Divérs mulighed for at løfte diversiteten ind på europæisk jord. Vi ved, hvor vigtigt fællesskaber er, når man er en minoritet på sin uddannelsesinstitution eller arbejdsplads, og derfor glæder vi os til at skabe et fællesskab for kvinder fra hele Europa. Samtidig er det vigtigt for os at understrege, at ingen skal begrænses i mulighederne for at vinde medaljer til EuroSkills, blot fordi man er kvinde. Derfor er vi så stolte af bevillingen, som bidrager til en styrkelse af vores projekt om at få diversitet på en europæisk dagsorden” fortæller Nina Groes, Direktør og stifter af Divérs.
For bestyrelsesformand hos EuroSKills 2025, Poul Nyrup Rasmussen, giver Divérs’ aktiviteter en ekstra dimension til eventet:
”Diversitet på arbejdsmarkedet er en hjertesag for mig, og nu får vi en unik chance for at introducere Divers’ metoder til flere europæiske lande. På den måde får det danske værtskab af danmarkshistoriens største uddannelsestopmøde en helt ny dimension – og sætter et internationalt aftryk i forhold til øget diversitet på erhvervsuddannelserne.”
Også i Villum Fonden har man store forventninger til, hvad Divérs kan udrette på europæisk plan:
“Villum Fonden støtter allerede Divérs-projektet Boss Ladies i Danmark, og her har deres aktiviteter betydet, at nogle erhvervsskoler næsten har fordoblet deres optag af kvinder på de tekniske uddannelser. De erfaringer vil det være spændende at brede ud i en europæisk kontekst, for der er jo i den grad også brug for flere dygtige håndværkere i hele Europa”, forklarer Agi Csonka.
Alle kan prøve kræfter med fagene
Knap halvdelen af bevillingen på 17 mio. kr vil gå til Divers’ aktiviteter i forbindelse med eventet, mens de resterende midler går til selve afviklingen af EuroSkills Herning 2025. Her er planen bl.a. at etablere en EuroSkills-landsby – Skills Village – efter olympisk forbillede, hvor de mange atleter og delegerede kan bo under konkurrencen. Omkring konkurrencenområdet vil der være arenaer, hvor publikum kan komme tættere på fagene og selv prøve kræfter med dem.
EuroSkills Herning 2025 løber af stablen den 9.-13. september 2025 i MCH Messecenter Herning. Der er gratis entré og selve konkurrence foregår den 10-12 september.