Nyheder

Fra nye Power-to-X-systemer til chatrobotters plagiering

Dato
Insert related sub-area here

18 unge forskertalenter får bevillinger på i alt 132 mio. kr. fra Villum Fondens Young Investigator-program. Med spændende projekter og en bevilling i ryggen skal de hver især opbygge et forskerteam og bidrage med excellent forskning.

Endnu engang skal millionbevillinger fra Villum Fonden styrke den tekniske og naturvidenskabelige forskning på de danske universiteter:

”I Villum Fonden arbejder vi for at støtte universiteterne med at skabe forskningsmiljøer på et højt internationalt niveau ved at tiltrække og fastholde dygtige, yngre danske og udenlandske forskere gennem vores Young Investigator-program. De unge forskere får mulighed for at skabe en selvstændig profil og forfølge de idéer, de brænder allermest for”, fortæller Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i Villum Fonden. 

Optimering af power-to-X-systemer

Hele otte af årets 18 projekter kredser om miljø og bæredygtighed. Et af projekterne fokuserer på Power-to-X-systemer (PtX), der ved hjælp af elektricitet fra vindmøller eller solceller kan lave brint. Brinten kan så omdannes til grønt brændstof til fx lastbiler, fly og skibe.

Ved at integrere PtX-systemer med fjernvarmenettet og udvikle nye modeller for systemerne vil den unge forsker Ali Khosravi fra Syddansk Universitet optimere fremstillingen af grønne brændstoffer. Det er der god brug for. For selv om vi får mere og mere vedvarende elektricitet, har vi stadig brug for flydende brændstoffer i vores energisystem.

Vi skal kunne kigge ChatGPT i kortene

Sidste år kårede Dansk Sprognævn ChatGPT som det ord, der bedst karakteriserer 2023. Den kan både skrive taler, festsange og dansk stil, hvis man forstår at kommunikere med den. ChatGPT tilhører den såkaldte generative form for kunstig intelligens, der kan producere nyt indhold ud fra data, den er blevet fodret med. Men den angiver ikke, hvilke kilder den baserer sine svar på, så det er ikke nemt at kigge den i kortene.

Med projektet, PlagAIrism, ønsker forskeren, Anna Rogers fra IT-universitetet at udvikle nye metoder til at identificere og angive kilderne til de data som robotter som ChatGPT er blevet trænet med. Det skal bidrage til gennemsigtighed, pålidelighed og respekt for ophavsrettigheder i udviklingen af generative AI systemer.

Nåleøjet

Villum Fonden modtog 142 ansøgninger til programmet. De 18 forskere, der er kommet gennem nåleøjet, har været igennem en proces med faglig bedømmelse, interview med fondens videnskabelige komité og endelig godkendelse i fondens bestyrelse.

Kønsfordelingen blandt ansøgerne er 79 procent mænd og 21 procent kvinder, mens den blandt bevillingsmodtagerne er 72 procent mænd og 28 procent kvinder.

Om Young Investigator Programme
  • Villum Young Investigator-programmet har fokus på at tiltrække og fastholde dygtige yngre danske og udenlandske forskere på danske universiteter. Målet er at understøtte universiteternes udvikling af internationale forskningsmiljøer på højt niveau.
  • Villum Fonden bevilgede første gang midler under Villum Young Investigator-programmet i 2011.
  • Programmet har støttet i alt 240 unge forskertalenter indenfor det tekniske og naturvidenskabelige område med en samlet bevillingssum på over 1,63 mia. kr.
  • Legatmodtagerne er danske såvel som udenlandske forskere tilknyttet en dansk forskningsinstitution.
  • Programmet sætter gang i modtagernes forskerkarriere: En evaluering har vist, at 73% af de forskere, der får en bevilling, fortsat leder en forskergruppe efter bevillingens udløb. Det gælder kun 39% af de forskere der søgte, men ikke opnåede en bevilling fra programmet. Kun 30% af bevillingsmodtagerne havde en fastansættelse, da de søgte om midler hos fonden. Det tal steg efterfølgende til 65%.
  • Villum Fonden åbner for nye ansøgninger til programmet den 21. marts 2024.

      Læs mere om programmet.

Mød de 18 Villum Young Investigators

De nye Villum Young Investigators fordeler sig på syv danske universiteter: Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Roskilde Universitet og IT-Universitetet.