Ravsamling har videnskabelig værdi
- Ambitionen er ikke alene at finde nye arter, men også at opnå større indsigt i de forskellige organismegruppers udviklingshistorie. Med den store mængde materiale, forskerne nu har til rådighed, vil det også blive muligt at udføre kvantitative studier over faunasammensætningen i det økosystem, ravinsekterne indgik i, og herigennem belyse det daværende økosystems struktur og klimaudviklingen i de sidste 30-40 millioner år.
Baltisk rav blev dannet for ca. 35-40 millioner år siden i vidt udbredte skove, der dækkede store dele af det nuværende nordlige Skandinavien. Gennem tiden blev insekter og andet biologisk materiale fanget i den harpiks, der løb ud af træerne – formodentlig en form for fyrretræer. Og fordi harpiksen efterfølgende størknede og blev til rav – en proces der har taget flere millioner år – kan vi i dag beundre og studere disse indkapslede dyr fra fortiden.
Grundig indsats at sortere og registrere ravstykkerne
Udover at fondene har støttet indkøbet af ravsamlingen, blev der også givet midler til en toårig medhjælperstilling, der gør det muligt at registrere og integrere ravsamlingen i Statens Naturhistoriske Museums eksisterende samlinger.
Siden nytår har en nyansat medhjælper derfor haft godt gang i arbejdet med at sortere og ompakke ravstykkerne. Hvert enkelt stykke skal have et unikt referencenummer og pakkes omhyggeligt, så det kan opbevares bedst muligt med henblik på fremtidig anvendelse.
Mere end 10.000 stykker klar
På et halvt år er mere end 10.000 stykker registreret og integreret i SNMs samlinger.
Sortering og bestemmelse af de mange arter sker i sessioner, hvor museets medarbejdere, studerende og frivillige gennemgår 400-500 stykker i løbet af en eftermiddag. Foreløbig er der konstateret flest fluer og myg i ravstykkerne, men indimellem mere spektakulære fund, såsom vandnymfe, fine døgnfluer og sågar en meget smuk cikade er fundet indkapslet i rav.
Yderligere informationer:
Lektor og kurator Lars Vilhelmsen
Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet Telefon: 35 32 11 10