Kollegie genopstået i sprudlende farver
4. Maj Kollegiet på Frederiksberg blev opført i 1951 til frihedskæmperes børn. Nu er den fredede bygning genopstået efter gennemgribende renovering.
Da 4. Maj Kollegiet stod færdigt i 1951, var det med sine dristige farvesammensætninger et symbol på en ny begyndelse efter Anden Verdenskrigs frygtelige ødelæggelser. Nu er det genåbnet efter en gennemgribende renovering med respekt for datidens arkitektoniske symbolik fra efterkrigstiden og nutidens standarder for energioptimering.
VILLUM FONDEN har støttet restaureringen af 4. Maj Kollegiet med 8,9 mio. kr. ud af et samlet budget på mere end 50 mio. kr.
Kollegiet blev tegnet af arkitekt Hans Hansen, der var en af funktionalismens store skikkelser i Danmark.
Han var bl.a. kendt for sin legende tilgang til farver og arkitektur. Og det kommer i høj grad til udtryk på 4. Maj Kollegiet, hvor alle vægge oprindeligt var malet i sprudlende farver og udvalgte arkitektoniske led var tilført en grafisk ornamentik ud over det sædvanlige.
Efter restaureringen af kollegiet – anført af Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS – er det da også netop farverne, der gør arven efter Hans Hansen og efterkrigstiden ekstra nærværende – og smuk.
"Farverne er en af de væsentligste referencer til Danmarks befrielse herunder ønsket om at skabe håb, glæde og positive strømninger i samfundet og blandt især de mange unge, der var traumatiserede efter krigen. Dristig brug af farver og en legende tilgang til arkitektfaget er et kendetegn ved Hansens arbejde," står der i en pressemeddelelse om renoveringen.
Samfund
VILLUM FONDEN støtter kunstneriske og kulturelle projekter i form af renovering eller nybygning af kulturinstitutioner.