Nyheder

Villum International Postdocs anno 2020

Otte excellente forskere får bevillinger i VILLUM FONDENs nye program; Villum International Postdoc. Programmet er øremærket kvindelige forskere inden for det tekniske og naturvidenskabelige felt. 
Dato
Insert related sub-area here

VILLUM FONDEN har lanceret det nye program for at kickstarte internationale karriereforløb for talentfulde kvindelige forskere inden for teknik og naturvidenskab. Programmet er målrettet det tidspunkt i forsker-karriereforløbet efter ph.d.-graden, hvor der er et stort frafald af kvinder i de akademiske stillinger på universiteterne. 

Nu er første generation af Villum International Postdocs født. VILLUM FONDENs bestyrelse har på baggrund af indstilling fra dens komité for teknisk og naturvidenskabelig forskning besluttet at give bevillinger til: Maria Barrett, Amanda Bundgaard, Ada-Ioana Bunea, Meike Anna Christine Latz, Sinja Rist, Henriette Lyng Røder, Rita da Silva og Julie Thøgersen. 

Kvinder i forskning

På de danske universiteter bliver der relativt færre kvinder, jo længere man kommer op i det akademiske karriereforløb inden for teknik og naturvidenskab; De danske universiteters indberetninger til Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at der på ph.d.-niveau er 37 procent kvinder, mens der på professorniveau er 15 procent.

Se rapporten Danmarks talentbarometer 2018. 

”Fællesnævnerne for de nye Villum International Postdocs er exceptionelt talent, forskningsambitioner, international erfaring og fine universitetsanbefalinger. Vores program tilbyder bevillingsmodtagerne gode rammer for længere forskerophold i udlandet, så de kan udvikle deres egen forskning og være rollemodeller for landets næste generationer af tekniske og naturvidenskabelige forskere”, siger Jens Kann-Rasmussen, bestyrelsesformand i VILLUM FONDEN.

Bevillingsmodtagerne blev fejret i VILLUM Window Collection i Søborg den 18. februar 2020.

International forskerkarriere med familiehensyn 

Postdoc Henriette Lyng Røder fra Biologisk Institut på Københavns Universitet er en af de otte nye bevillingsmodtagere:

 ”Villum International Postdoc-program er et tiltrængt skridt i den rigtige retning for at rette op på den aktuelle ubalance i den akademiske verden. Det har det værdifulde aspekt, at der ikke kun bliver set på det videnskabelige potentiale, men også bliver taget hensyn til ansøgerens familie. Inkluderingen af støtte til familien er meget vigtig, da forskningsophold i udlandet kan være en udfordring med børn. Ved at sikre vejledning og finansiering giver VILLUM FONDEN kvindelige forskere mulighed for at rejse til udlandet og opbygge kvalifikationer til at lykkes forbi "mellemniveauet". For mig personligt giver bevillingen mig mulighed for at fortsætte min forskning ved at skabe et støttende fundament for mig og min familie, hvorfra jeg kan videreudvikle min videnskabelige karriere.”

VILLUM FONDEN har afsat 15 - 20 mio. kr. årligt over fem år til programmet, der kun kan søges efter indstilling fra et dansk universitet.

”Med Villum International Postdoc Programme gør vi en fokuseret indsats for at få flere kvindelige forskertalenter i spil inden for det tekniske og naturvidenskabelige felt og på den måde bidrage til at skabe bredere diversitet i toppen af det akademiske karriereforløb. Målet er samlet set at styrke den excellente tekniske og naturvidenskabelige forskning - til gavn for både forskningsmiljøer og samfund”, siger Jens Kann-Rasmussen, bestyrelsesformand i VILLUM FONDEN.

Mød første generation Villum International Postdocs:

Villum International Postdocs og bestyrelsesformand Jens Kann-Rasmussen, VILLUM FONDEN. Foto: Thomas Frandsen 

Maria Barrett, Institut for Datalogi, IT-Universitetet (2,5 mio.):
‘Modelling relations in text using human data’  

Amanda Bundgaard, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet (2,4 mio.): 
‘Reprogramming metabolism in hypoxia tolerance’ 

Ada-Ioana Bunea, DTU Nanolab, DTU (2,4 mio.): 
‘Soft robotic MICROswimmers with PHotonics-EnabLed PropulSion (MicroPHELPS)’ 

Meike Anna Christine Latz, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet (2,5 mio.): 
’PHYT-OMICS’ 

Sinja Rist, DTU Aqua, DTU (2,5 mio.): 
’ PELAGIC - Meroplankton Ecology in a Changing Ocean’ 

Henriette Lyng Røder, Biologisk Institut, Københavns Universitet (2,5 mio.): 
‘Predicting the shaping factors of life: Experimental evolution in complex bacterial communities (PREDICT)’ 

Rita da Silva, Biologisk Institut, Syddansk Universitet (2,5 mio.):
‘Submerging into demography: a new perspective to inform the conservation of aquatic species’ 

Julie Thøgersen, Institut for Matematiske Fag, Aarhus Universitet (2,1 mio.): 
‘Incorporating information from data into the decision making processes in non-life insurance’

Kontakt