Nyheder

Villum Experiment: 100 mio. kr. til 51 vilde forskningseksperimenter

51 forskere får bevillinger til at afprøve deres modige og mærkelige tekniske og naturvidenskabelige forskningsidéer. Projekterne er udvalgt blandt næsten 500 ansøgninger, der har været igennem en anonym udvælgelsesproces.
Dato
Insert related sub-area here

Fokus

Villum Experiment er skabt til tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter, der udfordrer normen og har potentialet til at ændre den måde, vi tilgår vigtige emner på. Ansøgerne er anonyme for de internationale bedømmere for at skærpe fokus på forskningsidéerne og lade forskerne tænke frit.

Bevillingen er på 1-2 mio. kr. og løber i op til to år. Programmet bliver annonceret årligt i åben konkurrence med ansøgningsfrist i marts.

VILLUM FONDEN har igangsat en forskningsevaluering af programmet for at undersøge, om det lever op til målet. Dataindsamlingen er i gang.

Læs mere om Villum Experiment.

”Et eksperiment er bedre end 1.000 ekspertantagelser”. Det motto levede VILLUM FONDENs stifter, Villum Kann Rasmussen, efter. Han eksperimenterede utrætteligt og opfandt alt fra kaffemaskiner og vindmøller til VELUX ovenlysvinduet. Villum Experiment-programmet sætter millioner bag mottoet og giver forskere mulighed for at afprøve deres vildeste idéer.  

”Ved Villum Experiment gælder: hvo intet vover, intet vinder. Formålet med programmet er at finde og støtte helt særlige tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter, der udfordrer normen og har potentiale til at ændre verden og vores viden om verden. Programmet er et eksperiment i sig selv og er tænkt helt anderledes end typiske forskningsbevillinger. Under behandlingsprocessen er ansøgerne anonymiseret for bedømmelsespanelet, der således kun vurderer dem ud fra, om deres forskningsidéer er banebrydende, og ikke kan skele til CV og akademiske meritter,” siger VILLUM FONDENs forskningsdirektør Thomas Bjørnholm.

Bedømmelsesprocessen

Succesraten for ansøgere til årets Experiment er lidt over 10 %. Ansøgningerne er blevet vurderet af et bedømmelsespanel bestående af 20 internationale sagkyndige eksperter inddelt i fire underpaneler: “Earth & Space”, “Life Science”, “Physical Science & Math” og IT & Engineering” (se selection process).

Bedømmerne har vægtet ansøgningerne ud fra tre parametre:

  • Originalitet
  • Potentiel impact
  • Hensigtsmæssighed ift. programmet

Hver sagkyndig har desuden haft mulighed for at tildele én ansøgning en såkaldt ”trumf”, der har givet denne ansøgning forrang (se review sheet).

Fra mark til Mars

Siden programmets start i 2017 har i alt 195 forskere fået en Experiment-bevilling. I år bliver der fordelt 99.604.815 kr. kr. til 51 forskere tilknyttet danske universiteter. Deres eksperimenter spænder bredt – fra mindre metan-producerende malkekøer til Mars’ mystiske metangas. Den eneste fællesnævner for forskerne er originalitet og det tekniske og naturvidenskabelige afsæt.

Professor Dennis Sandris Nielsen fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet vil gøre drøvtyggere mere miljørigtige. Experiment-bevillingen skal bruge til at undersøge, om hans idé til at nedsætte dyrenes metan-produktion kan bære eller briste:

”Udledning af metan fra drøvtyggere er et stort klimamæssigt problem. Metanen produceres af en gruppe mikroorganismer kaldet Archaea. Vi vil udvikle en teknik, hvor vi reducerer metan-udledningen ved at slå Archaea ihjel ved hjælp af nogle vira, der specifikt angriber denne gruppe af mikroorganismer. Det bliver dog ikke nemt, da Archaea også har en række forsvarsmekanisme mod disse vira, så det er et high risk/high gain projekt, men viser vores idé sig at kunne fungere i praksis, vil det være et gennembrud i vores bestræbelser på at nedbringe landbrugets klimabelastning,” forklarer professor Dennis Sandris Nielsen.

Villum Experiment-modtagere anno 2020

Kontakt