Ti kommuner får støtte til at styrke natur/teknologi-undervisningen
Undervisningen i natur/teknologi er de yngste elevers indgang til naturfagene, men det er en indgang, der hænger lidt på hængslerne: På mange skoler mangler man faglokaler og udstyr til undervisningen, samtidig har over en tredjedel af natur/teknologi-underviserne ikke de faglige kompetencer til at undervise i faget.
En ny pulje fra Villum Fonden imødegår nu nogle af disse udfordringer med en række bevillinger til kommuner, der gerne vil skabe bedre rammer om natur/teknologi-undervisningen. I alt ti kommuner over hele landet modtager tilsammen knap 30 mio. kr. til at forbedre de fysiske rammer og styrke undervisernes kompetencer og faglige fællesskab.
Programdirektør Agi Csonka ser frem til, at midlerne kan gøre en forskel ude på skolerne:
”Natur/teknologi-faget har det svært i skolen. Det er ærgerligt, for det er et rigtig vigtigt fag, hvor de yngste børn kan opleve, at naturvidenskab og teknologi er spændende og vedkommende for deres hverdag. Med bevillingen vil vi give lærerne mulighed for at skabe en stærk faglig kultur omkring faget, så de kan bibringe eleverne den forståelse for samspillet mellem naturvidenskab, teknologi og samfund, som vi har så stærkt brug for.”
Nye muligheder
Sønderborg Kommune er en af bevillingsmodtagerne, og her har man valgt at arbejde med de fire mindste skoler i kommunen. Undervisere og ledere på skolerne har sammen med Vidensby Sønderborg drøftet deres ønsker til faglokaler, udearealer og undervisernes faglige værktøjskasse. Fælles for skolerne er ønsket om, at eleverne oftere skal lære i praksisnære undersøgende forløb, der taler til både hoved og hænder. Projektet fokuserer derfor på at udvikle inspirerende læringsmiljøer, indkøbe tidssvarende udstyr og støtte lærerne med et fælles naturfagligt kompetenceløft, i tæt i samarbejde med Vidensby Sønderborg og UC Syd.
Lærer og pædagogisk fagkonsulent Michael Stender er en af hovedkræfterne bag Sønderborg Kommunes projekt, og han glæder sig over de muligheder, som bevillingen giver:
”Med midlerne kan vi virkelig sætte turbo på udviklingen af naturfaglig kultur på de fire små skoler i kommunen – Rinkenæs Skole og Fynshav, Nybøl og Lysabild Børneunivers. Lærerne får mulighed for at blive endnu bedre undervisere i natur og teknologi og bruge de nye faciliteter og muligheder, og vigtigst af alt skaber vi basis for, at endnu flere elever kan begejstres ved naturfagene,” siger Michael Stender.
De øvrige ni bevillinger er gået til kommunerne Hvidovre, Ringsted, Syddjurs, Hedensted, Aalborg, Kolding, Greve, Morsø og Randers. I alt vil over 15.000 elever og 300 natur/teknologi-undervisere få glæde af midlerne.
Læs om de ti projekter her:
Hvidovre Kommune vil med bevillingen etablere tre nye N/T-lokaler med samlinger og udstyr til N/T-undervisning i 1.-6. klasse på tre af kommunens folkeskoler. Målet med de nye lokaler er at give eleverne en mere levende, praktisk, undersøgende, kompetencebaseret og virkelighedsnær N/T-undervisning. I projektet får de tre skolers N/T-lærere også et kompetenceløft til at ændre praksis i undervisningen.
Der bliver etableret N/T-fagteams og afholdt en række møder til vidensdeling og afprøvninger i undervisning gennem bl.a. aktionslæring og co-teaching. Sigtet er at opbygge stærke N/T-fagteams, som kan støtte op med diskussioner om, hvordan man kan nå projektets mål for eleverne i de nye lokaler. Igennem kompetenceløftet er sigtet også at skabe en stærk N/T-faglig kultur og identitet som grundlag for praksisændringer og faglig prestige i måden der undervises på. Undervejs videndeles der også til de syv andre skoler i Hvidovre Kommune.
Målgruppen for projektet er 1.000 elever og 18 N/T-lærere på de tre aktuelle skoler.
4.162.737 kr.
Ringsted Kommune vil med projektet arbejde mod at styrke natur/teknologi-undervisningen på kommunens skoler, gennem udvikling af inspirerende læringsmiljøer og kompetenceudvikling af lærere. Fokus vil være på ibrugtagning af lokalerne til at understøtte natur/teknologi-undervisningen, samt styrkelse af faglige netværk. Projektet vil blive gennemført i fire faser, hvor fokus er på hhv. udvikling af et nyt læringssyn, design af innovative læringsrum, etablering af disse læringsmiljøer på skolerne og endelig ibrugtagning, samt kompetenceudvikling.
Hver fase involverer tæt samarbejde mellem skoler, kommunen, Learning Spaces og CFU Absalon. Der lægges vægt på, at der igennem hele projektet skal være elevinddragelse i udviklingen af både lokaler, læringsmiljøer og praksisafprøvninger. De individuelle skoleprojekter har fokus på undervisningsrum både udenfor og indenfor.
Projektet udvikler læringsmiljøer på syv skoler, kompetenceudvikler og danner fagligt netværk med ca. 28 N/T-lærere og 1.856 elever fra de syv medvirkende skoler.
4.015.270 kr.
Projektet arbejder med etablering af udelæringsmiljøer, der understøtter naturfagsundervisning på de fire deltagende skoler. Der søges desuden til generel opdatering af udstyr, samlinger og materialer, der understøtter N/T-undervisning.
Endelig vil man etablere nye udstyrssamlinger og materialer, der understøtter undervisning i N/T udenfor og i lokalområdet. Der udvikles ti tematiske transportable materialekasser til hver skole. Materialekasserne skal muliggøre undervisning i egnede miljøer i skolens umiddelbare nærområde. Derfor vil der også indgå fx trækvogne og elcykel med lad til transport af materialekasserne.
Sideløbende med indkøb af materialer og etablering af læringsrum, gennemføres i samarbejde med VIA University College og Naturfagsakademiet NAFA, kompetenceudvikling af N/T-underviserne. Kompetenceudviklingen vil understøtte anvendelse af de nye og opgraderede materialer og læringsrum.
Målgruppen er 800 børn og 32 N/T lærere fra fire forskellige skoler.
1.849.600 kr.
Projektet sigter mod at styrke N/T-undervisningen i Hedensted Kommune. Formålet er både at forbedre undervisernes kompetencer og skabe et inspirerende læringsmiljø, der fremmer dyb forståelse og nysgerrighed for N/T blandt eleverne. Der vil blive skabt læringsmiljøer, der inviterer til bevægelse og læring samt inspirerer til iderigdom.
For at sikre bred opbakning til projektet er skoleledere, relevante undervisere og kommunale beslutningstagere blevet involveret i projektets tilblivelse.
Der er planlagt workshops og fagkurser, der skal øge undervisernes evne til at implementere undersøgelsesbaseret, virkelighedsnær og praktisk undervisning. Der budgetteres ligeledes med at renovere lokaler og inventar på 12 udvalgte skoler i kommunen. Dette vil indbefatte opgradering af faglokaler og investering i møbler, udstyr og materialer.
4.064.109 kr.
I projektet ønsker Aalborg Kommune at udvikle N/T-undervisningen i en praksisorienteret og virkelighedsnær retning, for at øge elevers motivation for at lære og gå i skole. Den udvikling vil blive skabt gennem en fokuseret indretning af N/T-lokaler, der tones til samskabende og undersøgende aktiviteter. I indretningen indtænkes Undersøgelsesbaseret Naturfagsundervisning (UBNU) og metoden, Det tænkende klasserum.
Gennem projektet vil alle deltagende skoler etablere et N/T-lokale, der med sin indretning og udstyr indbyder til nysgerrighed, undersøgende undervisning og faglig fordybelse. Lokalet kvalificeres efter hver workshop i projektet.
Gennem workshops med udgangspunkt i UBNU, Det tænkende Klasserum og kommunens didaktiske model MAKER’N vil projektet arbejde med at kvalificere lærernes didaktiske og faglige grundlag for at skabe en undersøgende og eksperimenterende undervisning med højt fagligt indhold.
Der etableres et netværk mellem lærerne på tværs af de 13 deltagende skoler, som ligeledes understøttes ved etablering af et fagligt fællesskab lokalt på skolerne.
Målgruppen for projektet er elever og lærere på 13 af kommunens 46 folkeskoler.
4.238.792 kr.
Kolding Kommunes ambitioner er at løfte niveauet og sikre en langt mere undersøgende og praktisk undervisning i N/T samt styrke fagets værdi og øge N/T-lærernes faglige selvforståelse med projektet, Undersøgelseszone N/T.
Projektet tager afsæt i et fælles ønske fra N/T-lærerne om større kobling mellem teori og praksis i faget og en mere undersøgende, eksperimenterende og praktisk tilgang til undervisningen. Gennem projektet vil kommunen, over en periode på fem år, arbejde med skolernes oplevelse og forståelse af N/T-undervisningen. Det skal opnås gennem fokus på dedikerede N/T-lokaler, via indkøb at skabe nye muligheder for at benytte relevant udstyr og materialer i alle N/T-lektioner, et øget kendskab til brug af eget nærområde i N/T-undervisningen og et målrettet kompetenceløft til lærerne, så udstyr og materialer udnyttes bedst muligt.
Målgruppen for projektet er 1.-6. klasse og deres N/T-lærere på de 14 deltagende skoler ud af kommunens 21 folkeskoler.
3.443.701 kr.
Greve Kommune vil med projektet ”Naturfag på tur” skabe undervisning i naturen, som inviterer elever til at være nysgerrige og undersøgende. Kommunen har strand og havn, skov og mose og ønsker at gøre brug af naturen tæt på skolen og i lokalområdet ved at udvikle otte lokationer, som de fire deltagende skoler benytter.
Ideen til projektet kommer fra lærere på de deltagende skoler, og ansøgningen er udviklet i samarbejde mellem N/T-lærere og naturfagsvejledere samt forvaltningen. Undervisere i N/T på 1. til 6.årgang udvælger i alt otte steder i kommunen, hvor en klasse kan have ”Naturfag på tur”. Fire af stederne skal ligge tæt på hver af de deltagende skoler, så også de mindste børn i indskolingen kan benytte stedet.
Lærerne får sparring på hvert sted til planlægning af undervisningen fra lokale samarbejdspartnere, fx en fisker på Mosede Havn eller fagprofessionelle fra professionshøjskoler.
Der opbygges en grej-”kasse” med redskaber/udstyr, der skal bruges på hver af lokationerne. Den tages med (fx i en cykelanhænger), når en klasse besøger lokationen. Samtidig udbygges skolernes naturfagsudstyr, så det tænkes sammen med lokationernes grej og tager udgangspunkt i den enkelte skoles naturfaglige kultur.
Målgruppen for projektet er elever og lærere på 1.-6. årgang på fire ud af kommunens ni skoler.
1.698.030 kr.
I Morsø Kommune vil man på kommunens største skole – Duelundskolen, bygge ”fremtidens naturfagslokaler”, som til sammen kaldes Multiverset. Multiverset skal styrke mulighederne for en legende, eksperimenterende, meningsskabende og mere praksisorienteret læring i natur og teknologi. På skolen arbejdes didaktisk med LEGO’s principper for Playful Learning i alle fag.
Der søges støtte til etablering af to læringsrum ud af de fire planlagte i Multiverset - nemlig ”Naturkraft - vind, vand og ren energi” og ”Fra jord til bord”. De to læringsrum er begge udendørs.
I det første læringsrum skal eleverne arbejde med den grønne omstilling og grøn energi i praksis gennem eksperimenter, innovativ opgaveløsning og kreative processer. I det andet skal der f.eks. etableres vand samt et drivhus, bålhytte, bistader, højbede, samt indkøbes arbejdsborde.
Den primære målgruppe i projektet er 300 elever fra mellemtrinnet på Dueholmskolen og 30 lærere samt 4 ledere fra Dueholmskolen.
2.447.675 kr.
Randers Kommunes strategiske fokus på at styrke bæredygtig udvikling og naturvidenskabelig uddannelse vil i dette projekt blive udviklet på fire folkeskoler. Ansøgningen afspejler fagets formål ved at skabe et læringsmiljø, der opmuntrer til undersøgelser, kreativitet og samarbejde, og som støtter elevernes alsidige udvikling inden for naturvidenskab og teknologi.
De fire medvirkende skoler har i ansøgningen beskrevet, hvordan projektet kan være med til at gøre en forskel i forhold til N/T-faget på de enkelte skoler.
Bjerregrav Skole vil opbygge et “Modulært Science lokale”, der kan højne kreativitet og engineering-tankegang i natur og teknologi. Langå Skole vil opgradere et nuværende natur/teknologi-lokale fra et traditionelt klasselokale til et inspirerende og moderne laboratorium, der er tilpasset elevernes behov for eksperimentbaseret læring. Grønhøjskolen vil fremme natur- og teknologiundervisning ved at etablere to grejbanker: En i almen og en i specialafdelingen samt etablere et udendørs undervisningsområde til understøttelse af feltarbejde. Nørrevangsskolen ønsker at bygge bro og skabe en tydeligere rød tråd fra indskoling til udskoling i naturfagene ved at opgradere lokaler, udbygning af udekøkken i tilknytning til faglokalet samt efteruddannelse af personalet.
Forvaltningen stiller en læringskonsulent til rådighed som projektleder. Den primære rolle bliver facilitering og sparring.
Målgruppen for projektet er elever og lærere fra 1.- 6. klasse på fire af kommunens 21 skoler.
1.669.119 kr.
Projektet vil understøtte de fire mindste skoler i Sønderborg Kommune med at forbedre læringsmiljøet i N/T faglokalerne og dedikerede udeundervisningsområder. Projektet understøtter indsatser på det naturfaglige og matematiske fagområde, som forvaltningen - Børn, Uddannelse og Sundhed har igangsat. Projektet er udviklet i et samarbejde mellem lokale undervisere, ledere og den centrale projektledelse i Sønderborg Kommune. Den viser de fire skolers forskellige bud på, hvad der vil forbedre det lokale læringsmiljø. Der er en gennemgående ide med at tænke både inde- og ude-læringsrummet sammen på de fire skoler. Desuden vil projektet understøtte N/T-lærerne, på de enkelte skoler med at finde gode lokale løsninger på kvalificeret N/T-undervisning i de nye rammer. Dette vil foregå i et samarbejde med naturfagskonsulenter fra UC Syd.
Midlerne anvendes til at reorganisere faglokaler med møblement, visuelt læringsudstyr, forny samlinger, efteruddanne undervisere i at anvende nye undervisningsmaterialer og -metoder, samt foretage mindre bygningsmæssige ændringer i faglokaler og udearealer.
Målgruppen er elever i 1.-6. klasse samt N/T lærerne på de fire involverede skoler
1.618.925 kr.