Ny rapport inviterer til dialog om brug af AI i fondsverdenen

Med den hastige udbredelse af generativ AI og dens potentiale til at transformere samfundet og forskningsverdenen har Villum Fonden indledt en dialog om teknologiens betydning i fondsverdenen. Som et led i denne dialog har fonden netop offentliggjort en rapport, der undersøger implikationerne af ansøgeres brug af generativ AI.
”Vi kan ikke komme uden om, at generativ AI kommer til at påvirke både vores samfund og fondsverdenen. Som en af Danmarks største bidragsydere til teknisk og naturvidenskabelig forskning interesserer vi os derfor naturligvis for, hvordan generative AI-teknologier kan bruges i eksempelvis udarbejdelsen og vurderingen af ansøgninger om bevillinger i fondsregi,” siger Villum Fondens direktør Lars Bo Nielsen.
En afdækning af forskernes synspunkter
Villum Fonden har på det tekniske og naturvidenskabelige område et tæt samarbejde med de danske universiteter og forskningsinstitutioner, og dét giver fonden en særlig indsigt i de forhold, der præger forskningsmiljøet – og i de behov, der opstår, når fx en ny teknologi som generativ AI bølger ind over samfundet.
Forskningsdirektør i Villum Fonden, Thomas Bjørnholm fortæller:
”Vi lytter til og er i tæt dialog med vores bevillingshavere om deres refleksioner, forslag og bekymringer, så vi bedst muligt kan støtte dem i den virkelighed, de arbejder i. Og forskerne oplever lige nu et behov for, at vi både i fondene og på universiteterne forholder os til den nye teknologi. Det tager vi naturligvis alvorligt, og derfor synes vi, der var brug for en rapport, der gør os klogere på forskernes synspunkter og diskuterer brugen af AI i fondsansøgninger.”
Udkast til retningslinjer
Rapporten, der er skrevet af to forskere fra Cambridge Universitet, er baseret på input fra knap 100 forskere, som har modtaget bevillinger fra Villum Fonden. Den opsummerer forskernes synspunkter i et udkast til en politik for brugen af generativ AI i fondsansøgninger. Anbefalingerne handler blandt andet om ansvar, faldgruber, anvendelse og transparens ved brug af AI.
”Ligesom resten af samfundet står universiteterne, forskerne og fondene overfor at skulle forholde sig til denne nye teknologi. Vi håber, at rapporten her med forskernes egne forslag, ideer og anbefalinger kan inspirere og være med til at starte den vigtige dialog om brugen af AI i fondsansøgninger på tværs af universiteter, forskningsmiljøer og fonde," lyder det fra Thomas Bjørnholm.
Læs rapporten ”Generative AI in Grant Applications” (på engelsk) her.