Nyheder

En iværksætter af særlig kaliber

Dato
Insert related sub-area here
News category
Priser

’Bygningskomponentprisen’ tilfalder arkitekt og designer Claus Dyre, der har opfundet en nytænkende løsning af gulvafløbet i en bruseniche. Claus Dyre modtager prisen ved en festlighed i VILLUM Window Collection, torsdag den 5. november kl. 16.

Nominatorgruppen:

Bjarne Graabæk Thomsen, forhenværende koncerndirektør, formand for Nominatorgruppen

Professor Anne Beim, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering

Programchef, Mikkel Kragh, Dansk Arkitektur Center

Programchef, Lektor Ellen Kathrine Hansen, Aalborg Universitet, Projektleder for Bygningskomponentprisen

’Bygningskomponentprisen’ uddeles for at belønne ’den gode idé’ og gives enten til enkeltpersoner eller små grupper, der har ydet en særlige ’praktisk indsats’ vedrørende industrielt fremstillede bygningskomponenters værdi, betydning og praktiske anvendelse i dagliglivet. Prisen er på 100.000 kr.

Claus Dyre fik i 1999 en god idé. Han ville ændre den klassiske, firkantede rist i en bruseniche til et afløb (linjeafløb), der kunne løbe langs en væg.  Fire år senere blev ideen realiseret og kom på markedet med produktnavnet Unidrain®. I dag er Unidrain installeret i mere end 600.000 badeværelser og vådrum verden over. Det lyder enkelt, men blev absolut ikke gjort med et snuptag.

Lang vej fra idé til markedssucces
At introducere en ny bygningskomponent i vådrum er ikke nogen nem opgave. Det er et udsat område, der er risiko for utætheder, alle materialer skal være gennemtestede. Den åbenlyse enkle idé skulle ad mange kringlede veje for at blive realiseret.

Processen

Undervejs har Claus Dyre har samarbejdet med en lang række specialister, der har hjulpet ham videre. Indledningsvis med Teknologisk Institut, der med sit innovationsselskab, Teknologisk Innovation A/S (nu Syddansk Teknologisk Innovation A/S), var med til at sætte skub i processen.

Derudover var Claus Dyre igennem flere år i tæt dialog med Statens Byggeforskningsinstitut (SBi), der tester nye bygningskomponenter. De indgik et samarbejde om, hvordan et sådant afløb kunne indgå i forskellige situationer, og hvordan man kunne sikre, at alle lovkrav blev overholdt.

- Vi kunne godt se, at ideen var god og nytænkende, siger seniorforsker Erik Brandt fra Statens Byggeforskningsinstitut.

- Vi har set mange eksempler nye afløb, men det her var totalt anderledes tænkt. Claus Dyre ville lægge afløbet helt tæt på væggen, hvilket var utænkeligt i forhold til anbefalingerne i loven, men løsningen var lige for.

Helt konkret ville Claus Dyre ændre det klassiske kuvertfald i en bruseniche, hvor en rist i midten opsamler alt vandet og til et fald kun i en retning, og opsamling af vand i en bakke under risten, der leder vandet væk. Næste skridt var udvikling af prototyper og at få testet kapaciteten i det nye afløb for at opnå godkendelse af produktet.

Eksempler på løsninger med unidrain

Billeder fra prisoverrækkelse

Hos Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) agerer man ofte som fødselshjælper for nye ideer og opfindelser, og mange ildsjæle er blevet sendt hjem med besked om at arbejde videre/prøve igen med deres idé.

Claus Dyres idé var imidlertid så gennemtænkt, at konceptet - uden de store ændringer - kunne komme videre i processen med de omfattende og nødvendige 1:1 test i forskellige bygningskonstruktioner.

Erik Brandt fortsætter:

"Det er vigtigt at få afprøvet og dokumenteret sine produkter til bunds, så man får taget alle forhold i betragtning. Den grundighed betaler sig, hvis man skal slippe for problemer, når produktet skal anvendes i praksis. Det kræver ihærdighed og udholdenhed at gå ind i sådan en proces. Og Claus Dyre har forfulgt sin idé ihærdigt fra start til slut, hvor andre nok havde givet op."

Næste fase var design- og produktionsmodning med sigte på masseproduktion, hvor Claus Dyre indledte et nært samarbejde med en række dygtige og innovative danske underleverandører med speciale i stål- og plastproduktion.

"De var super innovative og med på at eksperimentere med mange forskellige materialer. Vi havde en rigtig god proces."

I maj måned 2003 kom Unidrain på markedet og blev derefter hurtigt lagerført og solgt gennem alle de store vvs-grossister i Danmark. Fra 2003-2008 voksede virksomheden med ca. 50% om året. Med 34 ansatte og en omsætning på et stort tocifret millionbeløb var succesen en realitet.

Bygningskomponenter bidrager til den samlede oplevelse af kvalitet

VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN har med uddeling af prisen valgt at hædre eksempler på bygningskomponenter, der kan gøre en forskel.

Om det siger professor Anne Beim, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering.

"Bygningskomponentprisen sætter fokus på materialer, detaljer og gode og smukke løsninger i arkitekturen.

Med prisen ønsker vi at hædre ildsjæle som tænker nyt inden for byggeriet. Det kan være et produkt, der kan få betydning for mange menneskers hverdag eller en ny byggeteknisk løsning eller produkt, som kan gøre håndværkerens arbejde nemmere.

Jeg tror på at bygningskomponentprisen kan være med til at øge kvaliteten i byggeriet. Når der er fokus på detaljen i de enkelte komponenter, når de er godt tænkt og udført, bidrager bygningskomponenter til den samlede oplevelse af kvalitet og det vil naturligvis være til inspiration for andre."

Unidrain i dag
I 2009 blev Unidrain solgt til den svenske producent af VVS-produkter, Purus AB. Unidrain bliver i dag udviklet under samme brand.

Unidrain

Fotos af Claus Dyre (fotograf Simon Klein-Knudsen) fotos af gulvafløb/unidrain (foto: Unidrain)