Improving global food security by tracing the origin, diversity and niche conditions of cultivated bitter potatoes
Projektbeskrivelse
Diversiteten af afgrøder i vores fødevaresystemer er blevet mindsket som konsekvens af globalisering. Bagte kartofler, kartoffelmos, pommes frites, chips etc. er fødevarer baseret på én enkelt type af afgrøder: Solanum Tuberosum, som er den mest dyrkede kartoffelsort på verdensplan. Andre kartoffelsorter dyrkes i Sydamerika, eksempelvis de bitre sorter som: S. ajanhuiri, S. juzepczukii, og S. curtilobum. Disse sorter har eftertragtede frost- og tørketålende egenskaber, samt en kortere modningsfase. Desværre har deres bitre smag og toksicitet begrænset en mere udbredt dyrkning, på trods af at man har forsøgt at reducere deres toksicitetsniveau ved hjælp af traditionelle forarbejdningsteknikker.
Projektet vil arbejde med at spore de gener som forårsager bitterheden, og afdække hvordan traditionelle udvælgelsesprocesser har påvirket toksiciteten og den bitre smag over tid. Som et resultat af dette projekt ønskes det demonstreret, at disse oversete plantearter er en løsning på vores fødevaresikkerhed.