Formål og strategi
1. at være en god medejer af firmagruppen
2. at være en god forvalter af fondens formue
3. at være en god filantrop
Som medejer af firmagruppen skal fonden – sammen med de øvrige aktionærer – arbejde for at give firmagruppen de bedst mulige rammer for at udøve deres aktiviteter. Dette gøres ved i samarbejde med de øvrige aktionærer at udpege bestyrelsen for VKR Holding og desuden opretholde et finansielt beredskab, som kan bruges, hvis firmagruppen har behov, og som desuden skal kunne bruges til at købe B-aktionærernes ejerandele i firmaet, hvis disse ønskes solgt.
Fondens økonomi og formue skal forvaltes således, at fonden til en hver tid kan opfylde sine forpligtigelser. Formuen bliver investeret bredt og skal sikre højest muligt risikojusteret afkast. Vi har ekstra fokus på grønne, klimavenlige investeringer og bekæmpelse af klimaforandringer. Hvis udbyttet fra fondens medejerskab af firmagruppen suppleret med afkastet på fondens formue giver mulighed for det, skal der foretages filantropiske uddelinger. Det er således ikke et mål at opbygge en formue i fonden ud over, hvad der skal bruges til fondens forpligtigelser – øvrige midler skal føres tilbage til samfundet via almennyttige uddelinger.
Med udgangspunkt i firmagruppens resultater arbejder fonden på at bidrage til - på mønsterværdig vis - at efterleve stifterens tanker, som de er nedfældet i fundatsen.
I disse år er fondens filantropiske hovedfokus at understøtte og udvikle en oplyst verden og et solidt vidensberedskab inden for teknik og naturvidenskab. En stræben, som vi vurderer, aldrig har været mere vigtig eller relevant. Ved at fremelske og støtte de dygtigste hjerner er vi med til at frembringe grundlaget for, at der kan træffes de bedste beslutninger til gavn og glæde for alle.
Sådan arbejder vi:
- Systemisk
- Adaptivt
Det betyder, at vi udvælger et mål (en intention), og at vi efterfølgende arbejder med langsigtede indsatser, som justeres undervejs (adaptivt). Og at indsatserne bliver valgt, designet og implementeret med stor inddragelse af relevante interessenter (systemisk), så der er bred forståelse for indsatserne. Det, vurderer vi, giver den største værdi. Der er således megen inddragelse af relevante aktører inden for de valgte områder både før, under og efter en given indsats.
Fondens gennemgående fokus er i disse år det tekniske og naturvidenskabelige område.
Med over halvdelen af fondens bevillinger ønsker Villum Fonden at styrke den grundlagsskabende forskning i teknik og naturvidenskab ved de danske universiteter. Det er på universiteterne, at ny viden og nye erkendelser skabes. Det er hér, mange af de ideer, Danmark skal leve af i fremtiden, bliver udklækket. Og det er hér, de unge mennesker, som skal bygge fremtiden på ny viden, får deres uddannelse. Langt de fleste bevillinger uddeles i åben konkurrence om forskernes egne ideer med kvalitet som det eneste udvælgelseskriterium.
Fonden arbejder på at styrke børn og unges forståelse og interesse for naturvidenskab – en styrkelse af de danske børn og unges ’science kapital’. Vi understøtter dette ved at fokusere på arbejdet med, at science bliver vedkommende gennem undersøgelsesbaseret og virkelighedsnær naturfagsundervisning i skolerne og på ungdomsuddannelserne, og ved at børn unge og deres familier får adgang til inspirerende science-aktiviteter i deres fritid.
Uden for Danmark (i Tjekkiet, Slovakiet, Frankrig og Italien) arbejder fonden på at ruste Europas unge til at blive frontløbere i den digitale og grønne omstilling. Dette gøres ved støtte til erhvervsuddannelser med et grønt og digitalt fokus. De fire lande/områder er valgt med en skelen til, hvor VKR-firmagruppen har aktiviteter.
Sammen med fondens støtte til teknisk og naturvidenskabelig forskning peger alle disse aktiviteter på en styrkelse vores fælles forståelse af verden og vores mulighed for at adressere de fælles udfordringer og udnytte de muligheder, som en større forståelse tilvejebringer.
Fra tid til anden understøttes enkeltstående større projekter i eller uden for Danmark – primært inden for kulturområdet - samt mindre projekter med fokus på dagslys og frisk luft.
Derudover støtter fonden via sine tilbagevendende bevillinger til associerede fonde deres arbejde inden for det globale klimaområde - samt en bredere vifte af social- og miljøområder.
Ingen er bedre til at få gode ideer end forskerne selv. Derfor tilbyder Villum Fonden en vifte af virkemidler, der på forskellig måde giver forskerne mulighed for at forfølge deres egne ideer. Netop inden for den helt nyskabende forskning, som er den der fx skabte laseren, så vi ikke længere bruger stearinlys, kan man ikke vide på forhånd, hvad der skal forskes i. Derfor giver vi en stor plads til den forskning, der er drevet af forskernes egen nysgerrighed.
Fra tid til anden vælger vi at støtte et specifikt forskningsområde – eksempler herpå er power-to-x, som fokuserer på frembringelse af materialer og brændstoffer fra klimaneutrale energikilder samt forskning i kunstig intelligens. Men disse udgør undtagelserne fra fondens primære strategi for støtte til fri forskning.
Generelt er tanken at skabe det bedste og bredest mulige videnskabelige beredskab – i forståelse af, at det ikke er muligt på forhånd at identificere, hvilke videnskabelige gennembrud, der vil være relevante til at løse verdens udfordringer og bringe verden fremad.
Eksempler på dette er de udfordringer på klimaområdet, som verden står over for. Villum Fonden har støttet forskning, som startede med en nysgerrighed om indlandsisens bevægelser. Det førte sidenhen – via iskerneboringer - til en kortlægning af atmosfærens sammensætning gennem de sidste mange tusind år, hvilket er med til at øge vores forståelse for klimaforandringerne. Vi har støttet grundforskning i kemisk katalyse for at forstå, hvordan kemiske processer kan accelereres – og den viden udgør nu kernen i de fremtidige power-to-x anlæg. Vi har længe støttet grundlæggende forskning i, hvordan strøm skal omdannes fra jævnstrøm til vekselstrøm. Dette er helt centralt, når strøm fra vindmøller og solceller skal omdannes til den strøm, som kommer ud af stikkontakten. Og vi har støttet forskere, hvis udforskning og forklaring af grundlæggende matematiske sammenhænge har muliggjort markante reduktioner i energiforbruget ved dataoverførsler på internettet.
Og uden for klimaområdet afledte støtten til at opbygge en grundlæggende forståelse af den mikrobiologiske diversitet i verden omkring os til udvikling af teknologier til identifikation og sporing af virusvarianter, hvilket var centralt i håndteringen af Corona-pandemien.
Alt sammen viden og forståelse, som ikke havde afsæt i et kendt og defineret problem – men som efterfølgende viste sig at have stor betydning for konkrete problemstillinger.
Forskning er i sin natur international – ny viden skabes hjemme i laboratoriet men skærpes og videreudvikles i internationale samarbejder. Og resultaterne, som frembringes ved fondens støtte, bliver brugt over hele verden. Forståelse af udviklingen i atmosfærens sammensætning, udvikling af teknologi til udbredelse af grøn strøm og frembringelse af nye klimavenlige materialer og brændstoffer er fremskridt for hele verden. Så selvom fonden som udgangspunkt, jf. fundatsen, primært støtter forskning ved danske universiteter, kommer resultaterne hele verden til gavn.