HUMpraxis rykker ud til samfundsudfordringer: Fra vold og stoffer til bæredygtighed

Seks kombinerede forsknings- og praksisprojekter skal give nye erkendelser og løsninger på konkrete samfundsudfordringer – fra bæredygtighed og demens til stofmisbrug og vold. Projekterne får bevillinger på i alt 33,3 mio. kr. fra VELUX FONDENs HUMpraxis-program.
Nyt HUMpraxis-opslag 

VELUX FONDEN inviterer lige nu til projektidéer under det tværgående HUMpraxis-program. Der er frist for interessetilkendegivelse 23. februar 2022 kl. 13.00.

”I VELUX FONDEN vil vi fremme det danske demokratiske samfund på et oplyst, inkluderende og bæredygtigt grundlag.  I HUMpraxis-programmet fokuserer vi på at få ny viden og nye konkrete løsninger i forhold til de udfordringer, vi står overfor inden for miljø og det sociale område. De seks projekter, der får årets bevillinger, viser på bedste vis, hvordan fagpersoner fra praksis kan berige de humanvidenskabelige forskeres viden med hands on indsigt i problemer og muligheder; tæt vekselvirkning gennem hele projektforløbet er afgørende for, at forskningen kan blive omsat effektivt til konkrete forandringer” siger Henrik Tronier, der er programchef for VELUX FONDENs humanvidenskabelige program.

De seks projekter skal stille skarpt på problematikker og levere løsninger inden for meget forskellige emner, der alle har høj relevans for både samfundet og den enkelte. To af projekterne har bæredygtighedsfokus og zoomer ind på bekæmpelse af madspild og etablering af grønne boligfællesskaber. To projekter sætter ind for at hjælpe henholdsvis voldsofre og pårørende til ulykkesramte. Og de sidste to projekter skal gøre os klogere på demensomsorg og unges brug af psykedeliske stoffer.

Processen

VELUX FONDEN modtog i alt 108 interessetilkendelser til HUMpraxis 2021-opslaget. De seks bevilgede projekter er udvalgt ud af de 12 projekter, der på baggrund af deres interessetilkendegivelser blev inviteret til at indsende fulde ansøgninger og modtog projektmodningsmidler på op til 100.000 kr. Med midlerne har projekterne bl.a. kunnet frikøbe tid hos praksisdeltagerne til udviklingen af en fuld ansøgningen til fonden. 

I projekterne skal humanvidenskabelige forskere fra henholdsvis Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet arbejde tæt sammen med professionelle praksisaktører fra blandt andet kommuner, hospitaler, foreninger og rådgivningstilbud.

Fællesskaber gør grønt

Lektor Quentin Gausset fra Københavns Universitet er forskningsleder på projektet ’SAMSKAB: Fra grå boligforeninger til grønne boligfællesskaber’, der skal bidrage til et bæredygtigt dansk samfund ved at gøre os klogere  på miljøadfærd:

”Vores tidligere forskning viser, at medlemmerne af grønne nabofællesskaber har et markant lavere CO2-fodaftryk end det danske gennemsnit. Fællesskaberne faciliterer udvekslingen af viden og erfaring og forstærker beboernes motivation, engagement og gensidige opbakning af hinanden i forhold til at handle bæredygtigt”, siger han og understreger:

”Vi vil bidrage til den grønne omstilling ved at knække koden bag skabelsen af levedygtige fællesskaber. Sammen med praktikere vil vi udvikle redskaber til at facilitere etableringen og opskaleringen af nye grønne nabofællesskaber i forskellige boligområder og boligtyper. Gode grønne boligfællesskaber giver stordriftsfordele og muliggør diverse former for udveksling og deleøkonomi. Og mere bæredygtighed og det rigere sociale liv i nabofællesskabet bidrager desuden til betydelig større livstilfredshed.”

De seks projekter:

Nyheder