Museumsprojekter stiller skarpt på hjemlighed, historiske soundscapes og sort omstilling

VELUX FONDEN giver i alt 14,3 mio. kr. til tre museumsprojekter, der nytænker forskning og formidling på de danske museer.

Hvad betød omstillingen til fossil energi for livet i 1800-tallets byer, og hvilket lys kan det kaste over vores moderne liv, forbrug og den grønne omstilling? Hvordan skaber nomader rundt om i verden et ’hjem’, og hvordan oplever vi selv ’hjemlighed’? Hvilke lydbilleder levede fortidens beboere i, og hvordan kan  disse soundscapes genskabes i museernes historiske bygninger for at styrke en autentisk museumsoplevelse?

Det er hovedspørgsmål i de tre projekter, som VELUX FONDENs bestyrelse har valgt at give bevillinger til under fondens museumsprogram, der støtter samarbejde mellem museer og universiteter. 

Ni museer er med

Projekterne involverer ni museer: 

• Moesgaard Museum
• Museum Sønderjylland 
• Odense Bys Museer
• Den Gamle By
• Danmarks Jernbanemuseum
• Energimuseet
• Struer Museum
• Skanderborg Museum
• Museum Midtjylland

Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Syddansk Universitet indgår også i projekterne.

”De danske museer er ramme for både oplevelser, oplysning og refleksion. Uden forskningen som en motor ville museerne stivne i forældet viden og svække den vigtige demokratiske rolle, de spiller som vidensinstitutioner. Her er samarbejdet med universiteterne en gevinst for begge parter," siger Henrik Tronier, programchef i VELUX FONDEN.  

Den tætte sammenhæng mellem forskning og formidling er fælles for de tre museumsprojekter, der involverer ni museer og fire universiteter: 

”Gennem forskningen skaber projekterne original, ny viden om fortidige eller fremmede verdener og livsformer. Gennem formidlingen bringer de den ind i en dialog med nutiden som et perspektiv på vores liv og samfund. Her rækker de bredt ud til befolkningen og taler til både sanser og indsigter, oplevelse og oplysning,” understreger Henrik Tronier.  

Det er sjette gang, at VELUX FONDEN uddeler midler under museumsprogrammet. Siden 2015 er der blevet givet  mere end 100 mio. kr. i bevillinger til i alt 22 forskellige projekter overalt i Danmark. 

Bagom de tre projekter
Om ansøgningsprocessen

Fonden modtog i alt 30 interessetilkendegivelser på museumsprogrammets åbne opslag i 2019. Heraf blev 10 projektforslag inviteret til at udarbejde en fuld ansøgning. Blandt disse er der nu bevilget ca. 14,3 mio. kr. til de tre udvalgte projekter.

Nyheder

Kontakt

Se alle